Üzletünk nyitvatartása: H-P: 10.00-18.00, Szo: 10.00-13.00

Kérdése van? Hívjon minket! 06-1/316-01-00

 

Hangoló, metronóm

Metronóm, hangoló, hangvilla, hangolósíp, hangolókulcs

A metronóm hasznos a tempó egyenletességének kontrollálásához. Két csoportra osztjuk a metronómokat: mechanikus (hagyományos, felhúzható rugós) és digitális (elemmel működő). A leghíresebb és legmegbízhatóbb mechanikus metronómokat évtizedek óta a Wittner cég gyártja. A metronóm háza készülhet műanyagból vagy fából, különféle színekben és formákban. A hagyományos metronóm egyik típusa csengővel ellátott, mellyel az ütem elejét megkülönböztetetten jelzi. A digitális típusnál erősebb hangjelzéssel jelez.
A mechanikus metronóm kattogásának hangereje függ a metronóm méretétől. Minél nagyobb a metronóm teste, annál erőteljesebb a hangja. Metronómot az adott hangszerhez kell választani.
A digitális metronóm adhat csipogó vagy kopogó hangot, elemmel működik. Hangereje szabályozható és fülhallgatóval is hallgatható.

A hangoló egy olyan eszköz, amely megkönnyíti bármely hangszer hangolását, illetve a muzsikus ellenőrizheti játéka tiszta intonációját. A hangoló lehet kromatikus (azaz minden hangszerhez használható) vagy csak egy adott hangszer hangolására alkalmas. Pl. gitár hangolóval csak gitárt tudunk hangolni. De gitárt kromatikus hangolóval is fel tudunk hangolni.
Egy újabb technika, amikor a hangszedőt a hangszer testére rögzítjük, így közvetlenül nyeri a hangot, melyet átalakít elektromos jellé (pick up). Ezt zsinórral vagy vezeték nélkül továbbítja a hangolóhoz. Így a zenekar többi hangszere nem zavarja az adott hangszer hangolását.Létezik hangoló és metronóm egybeépítve.

Kórus karnagyok és énekesek hangvillát használnak, mely a normál „A” magasságot adja, a többi hangmagasságot ehhez viszonyítják.

A hangolósíp vagy csak „A” hangot ad, vagy lehet kromatikus, azaz minden hang megszólaltatható vele. Húros hangszerekhez a húrok számának és hangmagasságának megfelelő számú és hangú hangolósípok készülnek. Pl. gitárhoz a gitár húrjaihoz tartozó hatféle hangmagasságot szólaltatjuk meg vele. Hegedűhöz négyet, mivel négy húrja van.

Hangolókulcsot árusítunk hárfához és zongorához is.

Az általunk forgalmazott márkák: Wittner, Korg, Sandner, König & Mayer