Üzletünk nyitvatartása: H-P: 10.00-18.00, Szo: 10.00-13.00

Kérdése van? Hívjon minket! 06-1/316-01-00

 

Oboa

Hangszerboltunk kezdetben az oboákból nyújtotta a legszélesebb kínálatot. Ma is fontosnak tartjuk, hogy minden jelentős oboa, angolkürt és d’amore készítő cég hangszere – francia, német, japán, angol, stb. – kipróbálható, sőt összehasonlítható legyen a külön próbaszobával rendelkező szaküzletünkben.

A kiválasztásban segít hangszerüzletünk alapítója és vezetője, Kollár Béla oboaművész- és tanár, aki évtizedekig tagja volt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának. Az ő irányításával készül az oboázás legfontosabb tartozéka, a bel- és külföldön egyaránt nagy sikert arató Victoria nád, - nádanyag és nádkészítő eszköz. Kínálatunkban természetesen más cégek oboanádjait és nádkészítő szerszámait is megtalálja.

Próbálja ki gazdag angolkürt és oboa d’amore S-cső kínálatunkat!

Hangszerrel vagy náddal kapcsolatban kérdése van? Kérdezzen bátran!

Fény utcai hangszerüzletünk fafúvós műhelyében szakszerű oboajavítást és beállítást is végzünk.

 

Kinek milyen hangszert ajánlunk?

„Egy jó hangszerválasztás fél siker a zenetanulás során”

Akik még nagyon fiatalok és picik: Adler oboa, tanuló modell a legnépszerűbb megoldás. Ébenfából készült, de rövidebb testű; ugyanakkor hangolása olyan, mint a nagy oboáé. Normál oboa náddal fújható. Hangszíne, intonációja kifogástalan. Az átalakított és egyszerűsített mechanikájának köszönhetően a kis kezek könnyen elérik a billentyűket. A hangszer súlya lényegesen kisebb ennél a modellnél. A tanulás első egy - két évére javasolt.

Kezdőknek és zeneiskolásoknak minőségi megoldás az ismert cégek  tanuló modelljei. Megbízható, költségkímélő megoldás, a régi német Mönnig, Sonora, Hüller cégek felújított oboái.

Szabadtéren vagy hideg templomban muzsikálóknak, alacsony költségvetésű zeneiskoláknak ABS testű (soha el nem repedő) és ezüstözött billentyűzettel ellátott oboát kínálunk.

Művészek ismert hangszergyártók különféle modelljeiből választhatnak. Több, mint két évtizede képviseljük a kiváló minőségű, gyönyörű hangú: Ludwig Frank, Oscar Adler és Gebrüder Mönnig oboákat. Ezenkívül forgalmazzuk a Marigaux, Howarth, Yamaha, Rigoutat, Buffet cég hangszereit is.

Mire lehet még szüksége egy oboistának?

Akik esetleg még nem hallottak az oboáról :-)

Az oboa fafúvós hangszer, megszólaltatása egy fúvóka (nád) segítségével történik, amelyet a hangszer felső nyílásába kell helyezni. A hangszer testét különféle anyagból készítik, leggyakrabban grenadill illetve ébenfából. Újabban több cég gyárt műanyag testű oboát is, melynek hangminősége szerényebb, de nem elhanyagolható előnye: nem reped el. Az oboa billentyűzete általában ezüstözött, profibb hangszer esetében aranyozott is lehet. Európában kétféle mechanika használatos: automata és félautomata.

Elnevezése a francia "hautbois" azaz "magas fa" szóból ered. A szimfonikus zenekar az oboa "A" hangjára hangol koncert és próba kezdetén.

Az oboa család hangszerei: oboa, oboa d’amore, angolkürt, bariton oboa.