Üzletünk nyitvatartása: H-P: 10.00-18.00, Szo: 10.00-13.00

Kérdése van? Hívjon minket! 06-1/316-01-00

 

Klarinét, szaxofon

Hangszerszaküzletünk próbahelyiségében nyugodt körülmények között kiválaszthatja, összehasonlíthatja a különféle márkájú és típusú klarinétokat illetve szaxofonokat. Ugyanitt kedvére válogathat a Vandoren, Yamaha, Amati és Selmer fúvóka gazdag választékából. Így megtalálhatja hangszere számára a legmegfelelőbbet.
Vandoren klarinét nád, Vandoren szaxofon nád teljes választéka mellett Rico, Steuer, Leuthner, Glotin, Danzi stb. nádat is forgalmazunk. A megfelelő nádválasztást tanácsadással segítjük.
Fény utcai szaküzletünk hangszerész műhelyében szakszerű klarinét és szaxofon javítást végzünk.

 

Kinek milyen hangszert ajánlunk?

„Egy jó hangszerválasztás fél siker a zenetanulás során”

Zeneiskoláknak a Yamaha vagy Buffet cégek tanuló modelljeit ajánljuk. Ezek teste készülhet műanyagból, melynek előnye, hogy nem reped és kedvezőbb az árfekvése. Az igényesebb haladóknak való hangszerek fából készülnek. Kedvezőbb áru, szerényebb minőségű fa vagy műanyag klarinét is forgalomban van különféle márkanevekkel.
Művészek megtalálják a Buffet és Yamaha klarinét teljes választékát.

Mire lehet szüksége egy jó hangszeren kívül?

 

Amit a klarinétról és szaxofonról tudhatunk.
A klarinét a legsokoldalúbb fúvós hangszer. Megtaláljuk a szimfonikus zenekarokban, a fúvós zenekarokban, a könnyűzenében, és a cigányzenében is meghatározó szerepe van. A XVIII. században alkotta meg J. Ch. Denner, A Th. Böhm által a XIX. század közepén készített billentyűzetű és furatú változat az 1950-es években terjedt el Magyarországon. Német nyelvterületen máig az un. német rendszerű klarinétot részesítik előnyben. A hangszer teste általában trópusi fából (grenadill) készül, a tanuló modell lehet műanyagból is. A klarinét fúvóka anyaga legtöbbször ebonit. Megszólaltatásához fúvókára szorítóval erősített nád szükséges. A fúvókát vagy a ráerősített nádat fémből vagy műanyagból készült kupakkal védjük. A nádakat különféle erősségben használják, melyet számokkal jelölnek általában 1-5-ig terjedő skálán.

A klarinét fajtái: A -, B -, C -, Esz-hangolású klarinét, basszetkürt (F-hangolású), altklarinét (Esz-hangolású), basszusklarinét (B-hangolású), kontrabasszusklarinét (B-hangolású). Legelterjedtebb a B hangolású klarinét.
A basszusklarinét hangterjedelme alsó C-ig, a kisebb változatában csak alsó Es-ig terjed.

A szaxofon feltalálója Adolph Sax volt a XIX. században. Fajtái: szoprán szaxofon (B-hangolású), alt szaxofon (Esz-hangolású), tenor szaxofon (B-hangolású), bariton szaxofon (B-hangolású). Teste fémből készül, de felépítése miatt mégis a fafúvósok családjába tartozik. Nádja és fúvókája a klarinéthoz, fogásrendszere pedig az oboához hasonlít.